Acest site foloseste cookies. Citeste politica de cookies.        Accept     Nu accept

De ce covoarele persane sunt atat de scumpe

Postat de asternuturi 21.03.2021 0 Comentarii Articole Informative,

 

Cu totii am auzit despre faimoasele covoare persane, dar din pacate aceste produse sunt de cele mai multe ori asociate cu atribute de genul: invechit, demodat sau comun.

 

Aceste aspecte se datoreaza faptului ca in trecut, imitatii ale acestor covoare se gaseau in majoritatea caselor romanilor, deoarece aceste modele erau destul de raspandite pe piata locala.

 

Cautand atent informatii lagate de veritabilele covoare persane fabricate in Iran, putem observa ca acestea au preturi foarte piperate, incepand de la cateva mii de dolari, fiind considerate bunuri de lux.

 

Recent au fost gasite dovezi care dateaza inca din cele mai vechi timpuri mestesugul producerii covoarelor in orientul mijlociu, primele produse de acest gen fiind corelate odata cu aparitia razboiului de tesut, inca de acum aproximativ sase milenii.

 

In Iran, traditia producerii de covoare dateaza de mii de ani, iar tehnica de realizare a ramas in mare parte neschimbata, prin utilizarea exclusiva a materialelor organice, precum si a muncii integral manuale.

 

Realizarea unui covor persan poate dura ani intregi, timp in care sunt adaugate cu grija straturi compacte, care vor intregi modelele unice reprezentate. Chiar daca va fi folosit un anume tipar, in final, fiecare covor persan va avea un model unic, obtinut prin fantezia fabricantului care va fi liber sa se abata de la rigorile motivelor traditionale, dar va pastra ideea de baza.

 

Pentru a creea un covor persan unic, producatorii vor incepe prin a procesa lana naturala, utilizand tehnica de vopsire prin fierbere. Culorile vii adaugate vor fi extrase din diverse plante culese din munti, aspect care va contribui la specificul local al acestor produse, recunoscut chiar si de catre UNESCO.

 

Ghemurile obtinute din lana sunt distribuite catre comunitatile tribale, locuri in care exista persoane care detin razboaie de tesut si astfel duc mai departe mestesugul traditional.

 

Teserea manuala a covoarelor este un proces de durata, deoarece necesita rabdare si dexteritate, iar timpul mare de executie este justificat de existenta a mii de noduri pe metru patrat, aspect ce ofera consistenta produsului finit.

 

In Iran, cultura impune acoperirea fiecarei incaperi cu cate un covor unic, tesut din lana sau matase, deci unele dintre covoare pot avea dimensiuni mari, in functie de dimensiunea incaperii de destinatie, iar pentru realizarea acestora pot lucra mai multe persoane in acelasi timp.

 

Deoarece procesele care implica munca exclusiv manuala pot fi de lunga durata, maiestria este cea care trebuie rasplatita, iar acest aspect va fi tradus in preturi mai mari pentru consumatorii finali. In general covoarele persane sunt bunuri de lux care merg cu preponderenta la export, catre tarile dezvoltate, acolo unde puterea de cumparare va permite achitarea unor preturi consistente.

 

Unele dintre covoarele unice, astfel realizate, sunt extrem de apreciate pe plan international, iar cel mai scump produs de acest gen a fost vandut in urma unei licitatii pentru incredibila suma de 33.8 milioane de dolari.

 

Etichete: covoare

Lasa un comentariu

De ce covoarele persane sunt atat de scumpe

De ce covoarele persane sunt atat de scumpe

asternuturi 21.03.2021 0
 Cu totii am auzit despre faimoasele covoare persane, dar din pacate aceste produse sunt de cele mai multe ori asociate cu atribute de genul: invechit, demodat sau comun. Aceste aspecte se datoreaza f...
Citeste mai mult
Ce secrete ascunde fabricarea produselor textile

Ce secrete ascunde fabricarea produselor textile

asternuturi 19.03.2021 0
 Fie ca purtam haine, folosim prosoape pentru baie sau asternuturi pentru pat, atunci cand dormim, cu totii ne bazam pe produse textile pe care le consideram deja parte din viata noasta. Daca dorim sa...
Citeste mai mult
De ce sunt de preferat culorile pastelate in dormitor

De ce sunt de preferat culorile pastelate in dormitor

asternuturi 25.06.2020 0
 Singurul spatiu care iti ofera siguranta si relaxare este dormitorul tau, dar nu toate culorile folosite in dormitor iti asigura acest sentiment de relaxare si pace, asa cum o fac nuantele pastelate....
Citeste mai mult